Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Mikrodalga İle Yapılan Glaze İşleminin Farklı Üstyapı Porselenlerinin Yüzey Özelliklerine ve Renk Stabilitesine Etkisinin İncelenmesi

dc.contributor.advisorKurt, Murat
dc.contributor.authorŞanal, Fatma Ayşe
dc.date.accessioned2020-07-21T21:59:49Z
dc.date.available2020-07-21T21:59:49Z
dc.date.issued2011
dc.departmentOMÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2011en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 76562en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, mikrodalga ve geleneksel fırında yapılan glaze ile polisaj işlemlerinin, farklı porselen materyallerinin yüzey pürüzlülüğüne, renk stabilitesine ve ıslanabilirliğine etkisinin incelenmesidir.Dört farklı üst yapı porseleni için (Vita VM 9, Vita VM 13, Vita VMK 95 ve IPS e.maxCeram) hazırlanan örnekler zımparalanarak ilk yüzey pürüzlülükleri (Ra0) profilometre ile belirlendi ve polisaj, mikrodalga ve geleneksel porselen fırınında glaze olmak üzere 3 gruba (n=10) ayrıldı.Çalışmamızda sonuç yüzey pürüzlülükleri profilometre ile sayısal (Ra1) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile görsel olarak değerlendirildi. Kahvede bekletilen örneklerin renk değişimi (?E) spektrofotometre ile belirlendi. En düşük Ra0 değerine sahip olan Vita VM 9 için mikrodalga ve geleneksel fırında glaze yapılan örneklerin ıslanabilirlikleri, temas açısı tayin cihazı ile belirlendi. Ortalama Ra1 ve ?E değerlerinin çoklu karşılaştırmaları Tukey HSD testi ile yapıldı. Ra1 ve ?E arasındaki ilişki regresyon analizi ile incelendi.Tüm porselen materyalleri için polisaj yapılan örneklerin Ra1 değerleri mikrodalga ve geleneksel fırında glaze yapılanlardan daha düşük olsa da, SEM incelemesinde daha pürüzlü olukları ve daha yüksek ?E değerlerine sahip oldukları görüldü. IPS e.maxCeram için mikrodalga ile glaze uygulanan örneklerin Ra1 değerleri geleneksel fırında glaze uygulananlardan daha düşük olsa da (p<0,05), diğer porselenler için iki yöntem arasında Ra1 değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). İki glaze yöntemi arasında ?E değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Ra1 ve ?E değerleri arasında doğrusal bir ilişkinin bulunmadığı belirlendi. Vita VM 9 porselen materyali için mikrodalga ile glaze yapılan örneklerin, geleneksel fırında glaze yapılanlardan daha düşük ıslanabilirlik değerlerine sahip olduğu bulundu. Mikrodalga ile glaze, hacimsel ısınma sağlaması, zaman ve enerji tasarrufu gibi avantajlarından dolayı, alternatif bir yöntem olarak düşünülebilir.
dc.description.abstractThe aim of this research is to investigate the effect of microwave glazing, conventional oven glazing and polishing on surface roughness, color stability and wettability of various porcelains.The first surface roughness values (Ra0) of the prepared specimens for four different porcelains (Vita VM 9, VitaVM 13, Vita VMK 95 ve IPS e.maxCeram) were determined by prophylometry after all specimens were wet-grounded. Than the specimens were divided into 3 groups (n=10) as polishing, conventional oven glazing and microwave glazing.In our study, the final surface roughness values were evaluated quantitatively (Ra1) by prophylometry and qualitatively by scanning electron microscopy (SEM). Color difference (?E) of the samples stored in coffee solution were determined using spectrophotometry. Wettability of microwave and convetional oven glazed specimens were evaluated by contact angle goniometer for Vita VM 9 porcelain that had the lowest Ra0 value. Multiple comparisons of the mean Ra1 and ?E values were performed by the Tukey HSD test. The relationship between Ra1 and ?E values were investigated by regression analysis.The polished specimens seemed to be rougher in SEM examination and had the highest ?E values, while they had lower Ra1 values compared to microwave or conventional oven glazed ones for all porcelain materials. Although microwave glazed specimens had lower Ra1 values compared to the conventional oven glazed ones for IPS e.maxCeram (p<0,05), there weren?t any statistically significant differences between these two procedures in terms of Ra1 values for the other porcelains (p>0,05). There weren?t any statistically significant differences between the two glazing procedures in terms of ?E values (p>0,05). No linear correlation was found between Ra1 and ?E values. Microwave glazed specimens had lower wettability values than conventional oven glazed ones for Vita VM 9. Microwave glazing may be considered as an alternative method because of the advantages of providing volumetric heating, time and energy saving.en_US
dc.formatVII, 101 y. : res. , şek. ; 30 smen_US
dc.identifier.endpage114
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=zqI_ZOq-b18GC2rT9c2JGsp5bnEpqHDl4qMFfwijmO2SWoCUY1-Sji48o8c1R2Qr
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/76562.pdf
dc.identifier.yoktezid298802
dc.language.isotren_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliği
dc.subjectDental Porselen
dc.subjectMikrodalga Fırın
dc.subjectMikrodalgalar
dc.subjectDentistryen_US
dc.subjectDental Porcelainen_US
dc.subjectPorselen
dc.subjectMicrowave Ovenen_US
dc.subjectMicrowavesen_US
dc.subjectRenk Değişikliği
dc.subjectPorcelainen_US
dc.subjectColor Changeen_US
dc.subjectYüzey Özellikleri
dc.subjectSurface Propertiesen_US
dc.subject.otherTEZ DOK Ş194m 2011en_US
dc.titleMikrodalga İle Yapılan Glaze İşleminin Farklı Üstyapı Porselenlerinin Yüzey Özelliklerine ve Renk Stabilitesine Etkisinin İncelenmesi
dc.titleInvestigation of the Effect of Microwave Glazing on the Surface Properties and Color Stability of Various Porcelainsen_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files