Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Çörek Otunun(nigella Sativa) Yapısı ve Akciğerler Üzerindeki Antioksidan Etkisi

dc.contributor.advisorTütüncü, Şerife
dc.contributor.authorTaşkan, Kübra
dc.contributor.authorID0000-0001-8603-0697en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-6834-7244en_US
dc.date.accessioned2023-09-22T07:05:10Z
dc.date.available2023-09-22T07:05:10Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-03-21
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.departmentOMÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Veteriner Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractNigella sativa , halk arasından bilinen adıyla çörekotu, genellikle Akdeniz kıyılarında yetişen otsu bir bitkidir. Son zamanlarda bitki antioksidanları yan etkilerinin az olması ve besin takviyesi olarak kullanılması sebebiyle sıkça tercih edilir hale gelmiştir. Tüm zamanların bitkisi olan çörek otu (Nigella Sativa), insanlar tarafından sağlığı desteklemek amacıyla kullanılmıştır. Timokinonun (TQ) yüksek antioksidan özelliğinden dolayı birçok hastalıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan birçok çalışmada timokinonun (TQ) antimikrobiyal, antiinflamatuar, antikanser, antioksidan, antifibrotik, antihistaminik, hipoglisemik ve antidiyabetik etki gösterdiği ileri sürülmektedir. Timokinonun (TQ) toksik etkisi ancak çok yüksek dozlarda görülmektedir. Timokinon (TQ) yüksek biyolojik yapısı ve düşük toksisitesi sebebiyle dikkat çekmekte ve terapötik ilaçlara alternatif olabilmektedir. Çörek otu (Nigellasativa) bitkisi ve yağı asırlar boyunca, Afrika'da, Asya'da ve Ortadoğu'da; günümüzde ise Amerika ve Avrupa'da milyonlarca insan tarafından sağlığı desteklemek için kullanılmıştır. Bilimsel araştırmalar sonucunda çörek otu tohumu yapısında bulunan vitaminler, etken maddeler ve önemli yağ asitleri nedeni ile bilim adamları tarafından tüketilmesi önerilen bir ürün olmuştur. Bu çalışmada, çörek otunun aktif bileşenlerinden biri olan timokinonun akciğerler üzerindeki antioksidan etkisinin kapsamlı değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
dc.description.abstractNigella sativa, popularly known as black cumin, is a herbaceous plant that usually grows on the Mediterranean coast. Recently, plant antioxidants have become frequently preferred due to their low side effects and nutritional supplementation. Nigella Sativa, an all-time plant, has been used by people to promote health. Thymoquinone (TQ) is widely used in many diseases due to its high antioxidant properties. Many studies suggest that thymoquinone (TQ) has antimicrobial, antiinflammatory, anticancer, antioxidant, antifibrotic, antihistaminic, hypoglycemic and antidiabetic effects. The toxic effect of thymoquinone (TQ) is only seen at very high doses. Thymoquinone (TQ) attracts attention due to its high biological structure and low toxicity and may be an alternative to therapeutic drugs. Nigella (Nigella sativa) plants and oil for centuries in Africa, Asia and the Middle East today is by the United States and millions of people in Europe to promote health was a plant used and has been a material referenced in terms of health. As a result of scientific research, it was suggested that the seeds of vitamins, active substances and essential fatty acids should be consumed by scientists due to acid. In this study, it was aimed to comprehensively evaluate the antioxidant effect of thymoquinone, one of the active components of black cumin, on the lungs.en_US
dc.identifier.citationTaşkan, K. (2022). Çörek otunun(nigella sativa) yapısı ve akciğerler üzerindeki antioksidan etkisi. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.en_US
dc.identifier.endpage88
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7YecfzL7M3zzY4nf-z6TKKFHhWPyF7L3sBhwXbLYziw9bpl2
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/142453.pdf
dc.identifier.yoktezid727475
dc.language.isotren_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHistoloji ve Embriyoloji
dc.subjectAkciğer
dc.subjectHistology and Embryologyen_US
dc.subjectAntioksidanlar
dc.subjectLungen_US
dc.subjectAntioxidantsen_US
dc.subjectNigella Sativa L.
dc.subjectNigella Sativa L.en_US
dc.subjectTimokinon
dc.subjectThymoquinoneen_US
dc.subjectÇörekotu
dc.subjectNigellaen_US
dc.subjectİmmünohistokimya
dc.subjectImmunohistochemistryen_US
dc.titleÇörek Otunun(nigella Sativa) Yapısı ve Akciğerler Üzerindeki Antioksidan Etkisi
dc.titleStructure of Black Seed (Ni̇gella Sati̇va) and Antioxidant Plant on Lungsen_US
dc.title.alternativeStructure of black seed (ni̇gella sati̇va) and antioxidant plant on lungsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
142453.pdf
Size:
6.06 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Tam Metin / Tez

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections