Publication: Staphylococcus Aureus ve Escherichia Coli Besin Zehirlenmesi Modellerinde Zamana Bağlı Histolojik Etkiler ile Nitrik Oksit ve Total Antioksidan Kapasite Seviyelerinin Belirlenmesi
| dc.contributor.advisor | Söğüt, Mehtap Ünlü | |
| dc.contributor.author | Ulubay, Sare | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-13T08:55:42Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.department | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Adli Bilimler Ana Bilim Dalı | |
| dc.description.abstract | S. aureus ve E. coli'nin sebep olduğu besin zehirlenmeleri sonucunda gastrointestinal rahatsızlıklar, ateş, nörolojik bulguların yanısıra bazı vakalarda ölüm de görülebilmektedir. Çalışmada E.coli O157:H7 ve S. aureus'un oral yolla alımından sonra rat dokuları üzerindeki olası histopatolojik etkileri ile total antioksidan kapasite ve nitrik oksit düzeylerini değerlendirmek amacıyla toplam 25 adet rat; Kontrol, EC1, EC2, SA1 ve SA2 grupları olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Hazırlanan E. coli süspansiyonu 109 cfu/ml ve S. aureus süspansiyonu 2x108 cfu/ml olarak ratlara gaval yoluyla verilmiştir. EA1 ve SA1 gruplarındaki ratlar uygulamadan 12 saat sonra ve EA2 ve SA2 gruplarındaki ratlar ise 24 saat sonra genel anestezi altında sakrifiye edilmiştir. Elde edilen serum örneklerinden nitrik oksit (NO) ve total antioksidan kapasite (TAK) seviyelerinin belirlenmesi için ELİSA tekniği kullanılmıştır. Histopatolojik inceleme sonucu karaciğerde infiltrasyon açısından kontrol grubu ile tüm enfeksiyon grupları arasında anlamlı fark saptanırken (p<0,05), sinuzoidlerde genişleme ve vakuolizasyon açısından sadece EC2 ve SA2 grupları ile kontrol arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Bağırsakta infiltasyon, goblet hücre sayısı, villus epiteli hasarı açısından tüm gruplar ile kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmış ancak sadece SA1 grubunda goblet hücre sayısındaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). TAK ve NO seviyeleri açısından kontrol ile diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da, artışlar olduğu görülmüştür (p>0,05). Tüm bu sonuçların besin zehirlenmelerinde tanı için ek bilgi oluşturacağı kanısındayız. Ayrıca zehirlenme sonrası 12 ve 24. saatte histopatolojik hasar tespit edilmesi ile TAK ve NO seviyelerindeki artışlar kısa sürede tedavinin planlanması açısından oldukça önemlidir. | |
| dc.description.abstract | As a result of food poisoning caused by E. coli and S. aureus, gastrointestinal disorders, fever, and neurological findings can be seen, as well as death in some cases. In the study, a total of 25 rats were divided into 5 groups as Control, EC1, EC2, SA1 and SA2 groups to evaluate the possible histopathological effects on rat tissues with total antioxidant capacity (TAC) and nitric oxide (NO) levels after oral ingestionation of bacteries. The prepared E. coli suspension was given 109 cfu/ml and the S. aureus was 2x108 cfu/ml to the rats by gavage. The rats in the EA1 and SA1 groups were sacrificed 12 hours after of the application, and the rats in the EA2 and SA2 groups 24 hours later under general anesthesia. ELISA technique was used to determine nitric oxide and total antioxidant levels from serum samples. In the histopathological examination, there was a significant difference between the control and all infection groups in terms of liver infiltration (p<0.05), while there was a significant difference between the EC2 and SA2 with the control in terms of enlargement in the sinusoids and vacuolization (p<0,05). There was a significant difference between all groups and the control group in terms of intestinal infiltration, goblet cells, and epithelial damage (p<0,05), but the increase in the number of goblet cells was not statistically significant only in the SA1. Although there was no statistically significant difference between the control and other groups in terms of TAC and NO levels, there were increases. We believe that all these results will provide additional information for the diagnosis of food poisoning. In addition, detection of histopathological damage at 12 and 24 hours after poisoning and increases in TAC and NO levels are very important in terms of planning the treatment in a short time. | en_US |
| dc.identifier.endpage | 68 | |
| dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShgwnPtA3TYNEU-LBVxv9-Yoh1GRpw6L720f4MlcCbkov | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/49007 | |
| dc.identifier.yoktezid | 827991 | |
| dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
| dc.subject | Adli Tıp | |
| dc.subject | Forensic Medicine | en_US |
| dc.title | Staphylococcus Aureus ve Escherichia Coli Besin Zehirlenmesi Modellerinde Zamana Bağlı Histolojik Etkiler ile Nitrik Oksit ve Total Antioksidan Kapasite Seviyelerinin Belirlenmesi | |
| dc.title | Determination of Nitric Oxide and Total Antioxidant Capacity Levels With Time-Dependable Histological Effects in Staphylococcus Aureus and Escherichia Coli Food Poisoning Models | en_US |
| dc.type | Master Thesis | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
