Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Halı Saha Maçlarına Giden Bireylerin Isınma ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi: Şırnak Silopi Örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu araştırma düzenli olarak eğlence amaçlı halı saha maçlarında oynayan bireylerin ısınma ve beslenme bilgi düzeylerini incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Araştırmaya 590 kişi katılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Şırnak'ın Silopi ilçesi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Isınma Bilgi Düzeyi Ölçeği, Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği ve Katkılı Besinler Bilgisi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmamızda katılımcıların ısınma hakkında kısmen bilgileri olduğu fakat ısınma hareketleri ve süreleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda bireylerin ısınma ve soğuma egzersizlerini yapma alışkanlıklarının yeterli düzeyde olmadığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların, sakatlanma bölgesi olarak büyük çoğunluğun bacak bölgesi olduğu ve sakatlanma türü bakımından daha çok kemik ve kas yaralanması geçirdikleri saptanmıştır. Katılımcılarımızın çoğunluğunun ısınma için destekleyici maddeler olan krem, jel ve masaj gibi yöntemlerin ısınmaya olan etkileri konusunda fikirlerinin olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcılarımızın katkılı besinler hakkında bilgi sahibi oldukları ancak gıda takviyeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Araştırmamıza katılan bireylerin büyük çoğunluğunun doğal ürünleri tüketmediği ortaya çıkmıştır. Katılımcılarımızın büyük çoğunluğun protein tozu ve enerji içeceğinin kullanmadıkları ortaya çıkmıştır. Bu çalışma ile özellikle halı sahaya çoğunlukla eğlence amaçlı giden bireylerin ısınma bilgisi ve alışkanlığı ile beslenme bilgilerinin sağlıklı tutum ve davranışa dönüştürülmesi konusunda eğitilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır. Halı sahalarda ısınma ve beslenme ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenerek bu bireylerin bilgileri arttırılabilir. Ayrıca bu bireylere beslenme konusunda doğal ürünlere yönelik sağlıklı bilgilendirmeler yapılabilir ve bireylerin doğal ürünlerin tüketmesi teşvik edilebilir.
This research was designed to investigate the knowledge levels of individuals who regularly participate in recreational indoor soccer matches in terms of warm-up exercises and nutrition. A total of 590 people participated in the study, and the sample group of the research was comprised of individuals from the Silopi district of Şırnak. The data collection instruments used in the research included the Warm-Up Knowledge Scale, Nutrition Knowledge Scale, and Attitude Scale towards Fortified Foods. The findings of our study revealed that the participants had partial knowledge about warming up but lacked sufficient information about warm-up exercises and their durations. The research concluded that individuals did not have adequate habits of performing warm-up and cooldown exercises. The study also found that the majority of participants experienced injuries primarily in the leg area, with bone and muscle injuries being more common types of injuries. It was determined that most participants had no opinions about the effectiveness of supportive substances such as creams, gels, and massages for warming up. Additionally, the participants were found to have knowledge about fortified foods, but they lacked sufficient information about dietary supplements. The majority of the participants were not consuming natural products. Furthermore, it was observed that the majority of participants did not use protein powder and energy drinks. As a result of this study, it was concluded that individuals who predominantly visit indoor soccer facilities for recreational purposes need to be educated to transform their knowledge and habits regarding warm-up and nutrition into healthy attitudes and behaviors. Various activities related to warm-up exercises and nutrition can be organized in indoor soccer facilities to increase the knowledge of these individuals. Additionally, they can be provided with healthy information about natural products, and encouragement can be given for the consumption of natural products.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

72

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By