Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Herbisitlerin Bitki Patojenlerine Etkisi

dc.contributor.authorŞevik, Mehmet Ali
dc.contributor.authorMennan, Hüsrev
dc.contributor.authorSökmen, Arlı Miray
dc.date.accessioned2020-06-21T10:35:12Z
dc.date.available2020-06-21T10:35:12Z
dc.date.issued2004
dc.departmentOMÜen_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Samsun, Türkiye -- Girilmedi -- Girilmedi -- ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ -- Tanımlanmamış Kurum -- Tanımlanmamış Kurum --en_US
dc.description.abstractBir hastalığın ortaya çıkışı ve seyrinde çevresel faktörlerin büyük önemi vardır. Bu faktörler arasında tarım alanlarında yabancı otların kontrolü için yaygın şekilde kullanılan herbisitler, bitki patojeni fungus, bakteri ve virüsler üzerinde farklı etkilere sahip olarak hastalık oluşumunu etkilemektedir. Bir herbisitin uygulanması sonucunda bazı patojenlerin yoğunluğu artarken, bazılarının azalmaktadır. Diğer taraftan uygulanan bir herbisit bir patojenin gelişimini arttırırken, diğer bir herbisit aynı patojenin gelişimini azaltmaktadır. Bu bakımdan, kullanılacak herbisit ile ilgili olarak, bitki patojenleri üzerinde maksimum düzeyde baskılayıcı etkiye sahip, toprakta hızla ayrışabilen, diğer faydalı mikroorganizmalara minimum düzeyde olumsuz etkiye sahip olanının tercih edilmesi gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractEnvironmental factors have significant effect on disease occurence and progress. Among these factors, herbicides which are commonly used to control weeds in agricultural areas have a impact on plant diseases by causing various effects on fungi, bacteria and viruses. The incidence of pathogens may be either decreased or increased as a result of a herbicide treatment. On the other hand, one herbicide may limit the growth of a pathogen while the other may promote it. In relation to the herbicide to be used, the one which has maximum suppressive effect on the growth of plant pathogen but minimum on benefical microorganisms, and the one which could decompose rapidly in the environment should be preffered.en_US
dc.identifier.endpage55en_US
dc.identifier.issn1300-2988
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage50en_US
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpZMU5RPT0=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/8641
dc.identifier.volume19en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.journalOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleHerbisitlerin Bitki Patojenlerine Etkisien_US
dc.title.alternativeThe impact of herbicides on plant pathogensen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files