Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Mikrobiyal Aşılayıcı ve Propiyonik Asit Muamelesinin Farklı Nem Seviyelerinde Balyalanmış Yoncanın (Medicago Sativa L.) Kalitesi Üzerine Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma, mikrobiyal aşılayıcı (MA) ve propiyonik asit (PA) muamelesinin farklı nem düzeylerinde depolanan yonca balyalarında bazı kalite parametrelerinin üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çiçeklenme döneminde hasat edilen yonca materyali üç farklı nem seviyesinde (%30-35 (YN), %20-25 (ON) ve %10-15 (DN)) muamelesiz (kontrol), MA ve PA ile muamele edilerek, dört tekerrürlü olarak balyalanmış ve 60 gün süreyle üst üste dizilerek depolanmıştır. Örnekler 60 günlük depolama süresinde 0, 30 ve 60. (zaman) günlerde alındı ve besin madde analizleri, bazı besinsel kalite özellikleri, çayır tetanisi riski (ÇTR) ve Ca/P oranları belirlenmiştir. Nem düzeylerinin ham protein (HP) ve ham kül (HK) içerikleri (p<0.05), muamelelerin ise HP, HK, kuru madde tüketimi (KMT), nispi yem değeri (NYD) ve in vitro gerçek besin madde sindirilebilirliği (İVTS) üzerinde etkisi bulunmuştur (p<0.05). NIRS analiz sonuçlarına göre, nem düzeylerinin HP, asit deterjanda çözünmeyen protein (ADP), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), potasyum (K) ve fosfor (P) üzerine etkisi (p<0.05), muamelelerin ise nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), ADP, K ve P üzerine etkisi bulunmuştur (p<0.05). Depolama süresi kuru madde (KM), HP, kuru madde sindirilebilirliği (KMS), KMT, NYD ile asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), NDF, Ca, Mg ve P içeriklerini etkilemiştir (p<0.05). Sıcaklık değerleri en yüksek %30-35 nemli kontrol grubunda (48,6 °C) ölçülmüştür. En düşük sıcaklık değerleri %10-15 nemli kontrol ve PA ilaveli grupta (11,2 °C ve 10,7 °C) ölçülmüştür. Mikrobiyal aşılayıcı ve PA muamelesi %30-35 nem içerikli balyalarda renk değişimini önlememiştir. Çalışmada %30-35 nem içerikli balyaların tümünde ve %20-25 nem içerikli muamelesiz balyalarda bozulma gerçekleşmiştir. Çalışmamızda YN' li, ON' li ve DN' li otlarda çayır tetanisi riski olmadığı ve Ca/P (4:1) oranının istenilen düzeylere yakın olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, MA ve PA muameleleri %20-25 nem düzeylerinde yonca balyalarının bozulmasını önlemiş ve %20-25 nem içerikli balyaların besin madde kompozisyonlarında kayda değer gelişmeler sağlamıştır.
This study was carried out to determine the effect of microbial inoculant (MI) and propionic acid (PA) treatments on some quality parameters in bale bales stored at different moisture levels. The alfalfa material harvested during the flowering period was treated with MI and PA (1%) at three different moisture levels (30-35, 20-25 and 10-15%), baled with four replications and was stacked in a row for 60 days. Samples were taken on days 0, 30 and 60 (time) during the 60-day storage period. The samples were taken at 0, 30 and 60 (time) days during the 60-day storage period and nutrient analysis, some nutritional quality characteristics, grass tetany risk (GTR) and Ca / P ratios were determined. While moisture levels affected crude protein (CP) and ash (A) levels, the treatments affected CP, A, dry matter intake (DMI), relative feed value (RFV) and in vitro true digestibility (IVTD) (p<0.05). According to the NIRS analyses, moisture levels affected CP, acid detergant insoluble protein (ADP), calcium (Ca), magnesium (M), kalium (K) and phosphorus (P) levels (p<0,05) and treatments affected neutral detergent fiber (NDF), ADP, K and P levels (p<0,05). Storage period dry matter (DM), CP, dry matter digestibility (DMD), DMI, RFV, acid detergant soluble fiber (ADF) NDF, Ca, Mg and P contents (P<0,05). The highest temperatures were determined at C group of 30-35 % moisture treatment. The lowest temperatures were determined at C group of 10-15 moisture treatment and PA treatment (11,2 °C ve 10,7 °C, respectively). MI and PA treatments could not prevent colour change at bales with 30-35% moisture levels. Present study showed that there was no GTR and also Ca/p ratio (4:1) was close to the desired levels. Corruptions were determined at all of the bales with 30-35 moisture levels and untreated bales with 20-25 moisture levels. In conclusion, it was shown that MI and Pa treatments prevented corruptions at alfalfa bales wiith 20-25% moisture levels and and also led to noteworthy improvements at nutrient contens of bales with 20-25% moisture levels.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

70

Collections

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By