Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Buğday Kepeğinin Aspergillus Niger Suşları ile Katı Faz Fermantasyonu: Besin Madde Kompozisyonu ve In Vitro Sindirilebilirliği Üzerine Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada, buğday kepeğinin (BK) besin madde kompozisyonu ve in vitro kuru madde sindirilebilirliği üzerine Aspergillus niger kullanılan katı faz ferman- tasyonun etkileri araştırılmıştır. BK’nin katı faz fermantasyonunda iki farklı A. niger suşu (ATCC 200345 ve ATCC 52172 ) inokulant olarak kullanılmıştır. BK, 121°C’de 15 dakika steril edilmiş ve A. niger suşları 10 5 spor kg -1 BK düzeyinde inokule edilmiştir. Örnekler 60°C’de 2 gün inkübe edilmiş ve %90 kuru madde- ye ulaşana kadar oda sıcaklığında kurutulmuştur. BK ve fermente BK’nin, ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), ham selüloz (HS), hemiselüloz, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) düzeyleri ile in vitro kuru madde sindirilebilirliği belirlenmiştir. BK’nin HP ve HK düzeyleri, A. niger suşlarının kullanıldığı katı faz fermantasyonu ile artmıştır (P<0.001). Buna karşın, her iki A. niger suşu da BK’nin HS, NDF, ADF ve hemiselüloz düzeylerini azaltmıştır (P<0.001). BK’nin HY içeriği, ATCC 200345 ile azaltılırken (P=0.027) ATCC 52172’den etkilenmemiştir (P=0.145). BK’nin in vitro kuru madde sindirile- bilirliği her iki A. niger suşu ile artırılmıştır (P=0.013). BK’nin HP ve HK düzeyin- deki en büyük artış ile hemiselüloz düzeyindeki en büyük düşüş ATCC 52172’den elde edilmiştir (P<0.001). Bununla birlikte, ATCC 200345 kullanılarak fermente edilen BK’nin HS ve ADF düzeyleri ATCC 52172 ile fermente edilen BK’den daha düşük olmuştur (sırasıyla P=0.037 ve P<0.013). Çalışmanın sonuçları, A. niger kul- lanılan katı faz fermantasyonu ile BK’nin besin madde kompozisyonunun ve in vitro kuru madde sindirilebilirliğinin iyileştirilebileceğini göstermiştir. BK’nin katı kültür fermantasyonunda daha yüksek HP içeriği için ATCC 52172, daha düşük HS ve ADF içeriği için ATCC 200345 önerilebilir.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

39

Issue

2

Start Page

239

End Page

246

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By