Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
0900 Ziraat Kiraz Çeşidinde Hasat Sonrası Çeşitli Uygulamaların Ürün ve Kalite Kayıpları Üzerine Etkilerinin İncelenmesi

dc.contributor.advisorÖzcan, Muharrem
dc.contributor.authorAkbulut, Mustafa
dc.date.accessioned2020-07-21T21:21:12Z
dc.date.available2020-07-21T21:21:12Z
dc.date.issued2003
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2003en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 42520en_US
dc.description.abstract0900 ZİRAAT KİRAZ ÇEŞİDİNDE HASAT SONRASI ÇEŞİTLİ UYGULAMALARIN ÜRÜN VE KALİTE KAYIPLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET 2001 ve 2002 yularında yapılan bu araştırmada ülkemizde yoğun olarak yetiştirilen 0900 Ziraat kiraz çeşidinin önsoğutma işlemleri (önsoğutmasız, havayla önsoğutma, suyla önsoğutma) sonrasında 3 farklı ambalaj tipi (kağıt ambalaj, mukavva ambalaj ve plastik ambalaj) ile ambalajlı olarak muhafaza edilerek, meyvelerin kaHtelerinin korunması ve muhafaza sürelerinin uzatılması amaçlanmıştır. Kiraz meyveleri 0-1 °C sıcaklık ve % 90-95 oransal nem koşullarında muhafaza edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, plastik ambalaj muhafaza süresi boyunca ağırlık kayıplarını azaltmıştır. Kirazlardaki suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir (TE) asitlik seviyesi genel olarak soğukta muhafaza süresince azalmıştır. Fungal çürüklük etmenleri plastik ambalajlı meyvelerde artmıştır. Önsoğutma uygulamalarının ürün ve kalite kayıplarını azalttığı ve su ile önsoğutmanın diğer uygulamalardan daha başarılı sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Özellikle, önsoğutma uygulamalarının fizyolojik bozulmalar ve fungal kökenli çürümeleri azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Tat ve kalitenin 3. haftadan itibaren azalmakla birlikte, 4. haftada pazar değeri olarak kabul edilebilir kalitede olduğu görülmüştür. Muhafaza süresinin sonunda meyve kabuğundaki kırmızı ve meyve sapında yeşil renkte koyulaşma meydana gelmiştir. 0900 Ziraat kiraz çeşidinin 3-4 hafta başarılı şekilde muhafaza edilebileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kiraz, Muhafaza, Ambalaj, Önsoğutma
dc.description.abstractINVESTIGATION ON THE EFFECTS OF SEVERAL POSTHARVEST TREATMENTS ON THE CROP AND QUALITY LOSSES IN 0900 ZİRAAT CHERRY CULTIVAR ABSTRACT The aim of the study, which was carried out in 2001 and 2002, was to lengthen the storage life and keeping the quality of intensively grown 0900 Ziraat cherry cultivar, after precooling treatments (no precooling, precooling with air, precooling with water) by packaging them in paper material, cardboard box and plastic material. Packaged cherry fruits storaged in 0-1 °C and 90-95 % RH. According to the results of the research plastic material reduced the weight losses, during cold storage. Total solible solid (TTS) and the titratable (TA) acidity of cherry fruits generally reduced during the cold storage period. The fungal rots increased fruits stored in plastic material. Precooling applications reduced the crop and quality losses and it was determined that precooling with water was more successfully application than the others. Particularly, precooling aplications effected by reduce of physiological disorders and fungal rots. Although flavour and quality of fruit are started to reduce from 3rd weeks, but they hda acceptable quality for sale on 4th weeks. The color of fruit shell and stem darkened in the end of storage period. 0900 Ziraat cherry cultivar could be storage performance for 3 or 4 weeks. Key Words : Cherry, Storage, Package, Precoolingen_US
dc.formatXII, 95 y. : resim, çizelge, şekil ; 30 smen_US
dc.identifier.endpage105
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/42520.pdf
dc.identifier.yoktezid136031
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectAmbalajlama
dc.subjectDepolama
dc.subjectKiraz
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectÖn Soğutma
dc.subjectPackagingen_US
dc.subjectStorageen_US
dc.subjectCherryen_US
dc.subjectPre-Coolingen_US
dc.subject.otherTEZ DOK A313s 2003en_US
dc.title0900 Ziraat Kiraz Çeşidinde Hasat Sonrası Çeşitli Uygulamaların Ürün ve Kalite Kayıpları Üzerine Etkilerinin İncelenmesi
dc.titleInvestigation on the Effects of Several Postharvest Treatments on the Crop and Quality Losses in 0900 Ziraat Cherry Cultivaren_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files