Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Gelemen Üçgülünün (Trifolium Meneghinianum Clem.) Farklı Gelişme Dönemlerine Ait Kaba Yem Kalitesi

dc.contributor.authorGülümser, Erdem
dc.contributor.authorAcar, Zeki
dc.contributor.authorAyan, İlknur
dc.contributor.authorCan, Mehmet
dc.contributor.authorKaymak, Gülcan
dc.date.accessioned2025-12-11T01:47:57Z
dc.date.issued2023
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempBilecik Şeyh Edebali Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışmada gelemen üçgülünün (Trifolium meneghinianum Clem.) tomurcuklanma, çiçeklenme ve bakla bağlama dönemlerine ait bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada ham protein (HPO), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), potasyum (K), fosfor (P), kalsiyum, (Ca), magnezyum (Mg), kondanse tanen (KT), toplam fenolik (TF), toplam flavonoid (TFL), radikal kovucu aktivite (DPPH) içerikleri belirlenmiştir. En yüksek HPO tomurcuklanma döneminden (% 17.78) en düşük ise tohum bağlama (%12.29) döneminden alınmıştır. Gelemen üçgülünün ortalama K, P, Ca ve Mg içeriklerini sırasıyla % 1.75, % 0.38, % 1.18 ve % 0.28 olmuştur. En yüksek KT % 1.93 ile bakla bağlama, en düşük ise %1.06 ile tomurcuklanma döneminde tespit edilmiştir. Bitkinin tomurcuklanma, çiçeklenme ve bakla bağlama dönemlerinde ortalama TF, TFL ve DPPH içerikleri sırasıyla 19.08 mg GA g-1, 162.71 mg QE g-1 ve % 67.72 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak bitkinin tomurcuklanma ve çiçeklenme dönemi incelenen kalite özellikler bakımından, bakla bağlama dönemine göre daha üstün performans göstermiştir. Bitkide belirlenen sekonder bileşikler ise hayvan sağlığı ve beslenmesi açısından yeterli olmuştur. Ayrıca bitkide belirlenen özellikler ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.en_US
dc.identifier.doi10.5281/zenodo.10208320
dc.identifier.endpage783en_US
dc.identifier.issn2717-7238
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage778en_US
dc.identifier.trdizinid1239287
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5281/zenodo.10208320
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1239287/gelemen-ucgulunun-trifolium-meneghinianum-clem-farkli-gelisme-donemlerine-ait-kaba-yem-kalitesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46386
dc.identifier.volume7en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofISPEC Journal of Agricultural Sciences (Online)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.titleGelemen Üçgülünün (Trifolium Meneghinianum Clem.) Farklı Gelişme Dönemlerine Ait Kaba Yem Kalitesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files