Publication: Farklı Anaçlar Üzerine Aşılı ‘Deveci’ Armudunun Büyüme ve Meyve Kalite Özellikleri
Abstract
Öz: Bu çalışmada farklı anaçlar üzerine aşılı ‘Deveci’ armut çeşidinin büyüme ve meyve\rözellikleri üzerine anaçların 2013-2016 yılları arasında etkisi incelenmiştir. Anaç çapı, gövde\rçapı, bitki boyu, gövde kesit alanı ve taç hacminin BA-29 üzerine aşılı bitkilerde diğer\ranaçlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Meyve boyutları üzerine anaçların önemli\retkisinin olduğu belirlenmiştir. Meyve ağırlığı, meyve eni ve boyunun BA29 üzerine aşılı\rbitkilerde en yüksek, armut çöğür anacında en düşük olduğu saptanmıştır. Meyve eti sertliği\rMC anacında diğer anaçlardan daha düşük olmuştur. En yüksek suda çözünebilir kuru madde\r(SÇKM) içeriği ve titre edilebilir asitlik çöğür anacında belirlenmiştir. En yüksek pH MC\ranacında en düşük ise armut çöğür anacında tespit edilmiştir. Renk özelliklerinden L* ve b*\rdeğerleri hariç a*, kroma ve hueo üzerine anaçların etkisinin önemli olduğu saptanmıştır.\rGenellikle a* değerinin BA-29 üzerinde en yüksek MC anacında en düşük olduğu tespit\redilmiştir. Kroma ve hueo değerinin MC anacında en yüksek, BA-29’da en düşük olduğu\rsaptanmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü 2013-2016 yılları arasında elde edilen sonuçlara göre\rhem büyüme üzerine hem de meyve boyutları üzerine olumlu etkisi daha fazla olan BA-29\rayva klon anacı önerilebilir. Ancak özellikle bu tür çalışmalarda daha kesin tavsiyelerde\rbulunabilmek için uzun yıllar bu çalışmaların devam ettirilmesi gerekmektedir.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Bağbahçe Bilim Dergisi
Volume
8
Issue
3
Start Page
179
End Page
187
