Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Farklı Anaçlar Üzerine Aşılı ‘Deveci’ Armudunun Büyüme ve Meyve Kalite Özellikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Öz: Bu çalışmada farklı anaçlar üzerine aşılı ‘Deveci’ armut çeşidinin büyüme ve meyve\rözellikleri üzerine anaçların 2013-2016 yılları arasında etkisi incelenmiştir. Anaç çapı, gövde\rçapı, bitki boyu, gövde kesit alanı ve taç hacminin BA-29 üzerine aşılı bitkilerde diğer\ranaçlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Meyve boyutları üzerine anaçların önemli\retkisinin olduğu belirlenmiştir. Meyve ağırlığı, meyve eni ve boyunun BA29 üzerine aşılı\rbitkilerde en yüksek, armut çöğür anacında en düşük olduğu saptanmıştır. Meyve eti sertliği\rMC anacında diğer anaçlardan daha düşük olmuştur. En yüksek suda çözünebilir kuru madde\r(SÇKM) içeriği ve titre edilebilir asitlik çöğür anacında belirlenmiştir. En yüksek pH MC\ranacında en düşük ise armut çöğür anacında tespit edilmiştir. Renk özelliklerinden L* ve b*\rdeğerleri hariç a*, kroma ve hueo üzerine anaçların etkisinin önemli olduğu saptanmıştır.\rGenellikle a* değerinin BA-29 üzerinde en yüksek MC anacında en düşük olduğu tespit\redilmiştir. Kroma ve hueo değerinin MC anacında en yüksek, BA-29’da en düşük olduğu\rsaptanmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü 2013-2016 yılları arasında elde edilen sonuçlara göre\rhem büyüme üzerine hem de meyve boyutları üzerine olumlu etkisi daha fazla olan BA-29\rayva klon anacı önerilebilir. Ancak özellikle bu tür çalışmalarda daha kesin tavsiyelerde\rbulunabilmek için uzun yıllar bu çalışmaların devam ettirilmesi gerekmektedir.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Bağbahçe Bilim Dergisi

Volume

8

Issue

3

Start Page

179

End Page

187

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By