Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Organık ve Konvansıyonel Fıde Yetiştiriciliğinin Domates Fidelerinin Kalitesi Üzerine Etkileri

dc.contributor.authorOzer, Harun
dc.contributor.authorTütüncü, Aslıhan Çilingir
dc.contributor.authorDemırkaya, Salıh
dc.contributor.authorŞa, Zehra
dc.date.accessioned2025-12-11T01:50:05Z
dc.date.issued2023
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışmada; kimyasal gübre ve iki farklı organik gübre (kompost ve kül solüsyonu) uygulamalarının, domateste fide kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada fide kalitesini belirlemek amacı ile; gövde çapı(mm), fide boyu(cm), yaprak sayısı(adet), yaprak klorofil içeriği (CCI), yaprak alanı(cm2), kök uzunluğu(cm), toplam fide kuru ağırlığı(g) ve nispi büyüme hızı (NBH) gibi parametreler incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda kompoze gübre uygulaması; gövde çapı (3.2mm), yaprak sayısı (6 adet), yaprak klorofil içeriği (14.7 CCI), yaprak alanı (49.42 cm2), kök uzunluğu (21 cm) ve toplam fide kuru ağırlığı (0.287g) parametreleri bakımından ön plana çıkmış olup, kontrol hariç tüm gübre uygulamalarında istatistiki (p≤0.05) olarak benzer değerlerin elde edildiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda organik gübre uygulamalarının kompoze gübre ile rekabet edebilir olduğu belirlenmiştir. Nitekim, odun külü kullanımının nispi büyüme hızını (0.110 g g-2gün-1) arttırmasının yanı sıra fide boyu (16.5 cm) üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Sonuç olarak odun külü kullanımının fidelerde boy kontrolü sağlamış olması domates fidesi yetiştiriciliğinde odun külü kullanımını ön plana çıkarmıştır.en_US
dc.identifier.doi10.7161/omuanajas.1337133
dc.identifier.endpage564en_US
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage555en_US
dc.identifier.trdizinid1206455
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.7161/omuanajas.1337133
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1206455/organik-ve-konvansiyonel-fide-yetistiriciliginin-domates-fidelerinin-kalitesi-uzerine-etkileri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46722
dc.identifier.volume38en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.titleOrganık ve Konvansıyonel Fıde Yetiştiriciliğinin Domates Fidelerinin Kalitesi Üzerine Etkilerien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files