Publication: Organık ve Konvansıyonel Fıde Yetiştiriciliğinin Domates Fidelerinin Kalitesi Üzerine Etkileri
| dc.contributor.author | Ozer, Harun | |
| dc.contributor.author | Tütüncü, Aslıhan Çilingir | |
| dc.contributor.author | Demırkaya, Salıh | |
| dc.contributor.author | Şa, Zehra | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T01:50:05Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.description.abstract | Bu çalışmada; kimyasal gübre ve iki farklı organik gübre (kompost ve kül solüsyonu) uygulamalarının, domateste fide kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada fide kalitesini belirlemek amacı ile; gövde çapı(mm), fide boyu(cm), yaprak sayısı(adet), yaprak klorofil içeriği (CCI), yaprak alanı(cm2), kök uzunluğu(cm), toplam fide kuru ağırlığı(g) ve nispi büyüme hızı (NBH) gibi parametreler incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda kompoze gübre uygulaması; gövde çapı (3.2mm), yaprak sayısı (6 adet), yaprak klorofil içeriği (14.7 CCI), yaprak alanı (49.42 cm2), kök uzunluğu (21 cm) ve toplam fide kuru ağırlığı (0.287g) parametreleri bakımından ön plana çıkmış olup, kontrol hariç tüm gübre uygulamalarında istatistiki (p≤0.05) olarak benzer değerlerin elde edildiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda organik gübre uygulamalarının kompoze gübre ile rekabet edebilir olduğu belirlenmiştir. Nitekim, odun külü kullanımının nispi büyüme hızını (0.110 g g-2gün-1) arttırmasının yanı sıra fide boyu (16.5 cm) üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Sonuç olarak odun külü kullanımının fidelerde boy kontrolü sağlamış olması domates fidesi yetiştiriciliğinde odun külü kullanımını ön plana çıkarmıştır. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.7161/omuanajas.1337133 | |
| dc.identifier.endpage | 564 | en_US |
| dc.identifier.issn | 1308-8750 | |
| dc.identifier.issn | 1308-8769 | |
| dc.identifier.issue | 3 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 555 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 1206455 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.7161/omuanajas.1337133 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1206455/organik-ve-konvansiyonel-fide-yetistiriciliginin-domates-fidelerinin-kalitesi-uzerine-etkileri | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/46722 | |
| dc.identifier.volume | 38 | en_US |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Biyoloji | en_US |
| dc.subject | Bahçe Bitkileri | en_US |
| dc.title | Organık ve Konvansıyonel Fıde Yetiştiriciliğinin Domates Fidelerinin Kalitesi Üzerine Etkileri | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
