Publication: Gümüş Nanoparçacıkların Sentezi, Fonksiyonları, Etki Mekanizmaları ve Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesinde ve Muhafazasında Kullanımları
Loading...
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Boyutları 1-100 nm arasında değişen organik ve inorganik yapılar olan nanoparçacıklar, günlük hayatımızın bir parçası olup, tarım, çevre ve tıp gibi alanlarda büyük ilgi görmektedir. Metal nanoparçacıklar arasında optik, elektriksel ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan gümüş nanoparçacıklar (AgNP'ler) en fazla araştırılan ve kullanılan parçacıklardır. Günümüzde ileri gıda teknolojisi uygulamalarında, gıdaların besin içeriğini geliştirmek ve raf ömrünü uzatarak gıda bileşenlerinin veya nihai gıda ürününün stabilitesini artırmak amacıyla nanoparçacık ve nanoparçacık içerikli katkı maddelerinden yararlanılmaktadır. AgNP’ler, benzersiz özellikleri sayesinde patojenik mikrobiyal aktiviteye karşı mücadelede ve gıda endüstrisinde mevcut problemlerin çözümünde lider olarak görülmektedir. AgNP’ler, geniş bir patojenik bakteri spektrumunun yanı sıra antibiyotiğe dirençli bakterilerin antimikrobiyal aktivitelerini yavaşlatma konusunda da güçlü bir etkiye sahiptir. Bu derlemede, gümüş nanoparçacıkların üretiminde kullanılan fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler, parçacıkların fonksiyonları ve etki mekanizmaları, gümüş nanoparçacıkların et ve et ürünlerinde ve onların yeni nesil paketleme sistemlerinde koruyucu olarak kullanımı ayrıntılı olarak sunulmaktadır.
Description
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi
Volume
11
Issue
9
Start Page
1768
End Page
1783
URI
https://doi.org/10.24925/turjaf.v11i9.1768-1783.6099
https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1256163/the-synthesis-functions-and-mechanisms-of-action-of-the-silver-nanoparticles-and-their-uses-in-the-processing-and-preservation-of-meat-and-meat-products
https://hdl.handle.net/20.500.12712/46252
https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1256163/the-synthesis-functions-and-mechanisms-of-action-of-the-silver-nanoparticles-and-their-uses-in-the-processing-and-preservation-of-meat-and-meat-products
https://hdl.handle.net/20.500.12712/46252
