Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Türkiye'de Yetiştirilen Bazı Çeltik Genotiplerinin Tane Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi

dc.contributor.advisorSezer, İsmail
dc.contributor.authorŞişman, Ayşe Gül
dc.date.accessioned2020-07-21T21:44:16Z
dc.date.available2020-07-21T21:44:16Z
dc.date.issued2016
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 94287en_US
dc.description.abstractTürkiye'de yetiştirilen bazı çeltik genotiplerinin tane kalite parametrelerinin belirlemek, amacıyla 41 çeltik genotipi kullanılarak fiziksel, kimyasal ve pişme özellikleri yönünden analiz edilmiştir. Araştırma tesadüf parseller deneme desenine göre 3 tekrar olarak 2016 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Kimyasal Analiz laboratuvarında yürütülmüştür. Araştırma da 41 örnekte 32 tane farklı analiz yapılmıştır. Yapılan bu analizlerden bazılarında, pirinç tane uzunlukları 4.68-7.15 mm, pirinç uzunluk/genişlik oranı % 1.55 - 3.43, tane uzama oranı % 1.38 – 2.14, pirinç bin dane ağırlığı 18.24-26.62 g, hektolitre ağırlığı 78.83 – 87.97 kg/l, amiloz içerik miktarı % 16.87 – 28.56, pişme süresi 15:23:20 – 23:27:00 dk, su kaldırma oranı % 1.80 – 3.28, hacim artış oranı % 78.57 – 90.00 olarak tespit edilmiştir. Ülkemizde iri taneli, camsı, su alma kapasitesi yüksek ve lapalaşmayan çeşitler tüketici tarafından tercih edilmektedir. Tahıllar içerisinde pirinç tarladan sofraya her aşaması ayrı bir özen isteyen tek tahıl cinsidir. Bundan dolayı, tane şekli, lezzeti, aroması, pişirme tekniği ve kullanılan malzeme önem kazanmaktadır.
dc.description.abstractDetermination of grain quality parametres of some rice genotypes cultivated in Turkey so as to 41 rice genotypes were analyzed that physical, chemical and cooking properties. The research was conducted on random parcels according to experimental design at the Analysis Laboratory of Ondokuz Mayıs University, School of Agriculture, Department of Field Crops in 2016. In the research, 32 different analyzes were made in 41 samples. According to the results of the research, rice was examined in terms of rice grain length (4.68 – 7.15 mm), rice length / width rate (1.55 – 3.43), grain elongation rate (1.38 – 2.14 %), grain rice weight (18.24 – 26.62 g), hectolitre weight (78.83 – 87.97 kg/l), amylose content (16.87 – 28.56 %), cooking time duration (15:23:20 – 23:27:00 minutes), water lifting ratio (1.80 – 3.28%), volume increase rate (78.57 – 90.00 %). In our country, varieties which large grain, glassy, high water uptake capacity and un- porridge are preferred by the consumer. Rice in cereals is the only grain type that each stage from fark to fork requires a special care. Therefore, used materials, aroma, taste, cooking technique and grain form are gaining importance.en_US
dc.formatXI, 122 s. : çizelge, şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage153
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=OykDDeWBWTL9-Wm52sZBrOMCFaqT9ZUevwxmsL_k9H6amvuHNp5Jq6sVKIsUzrSZ
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/94287.pdf
dc.identifier.yoktezid449275
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ş622t 2016en_US
dc.titleTürkiye'de Yetiştirilen Bazı Çeltik Genotiplerinin Tane Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi
dc.titleDetermination of Grain Quality Parameters of Some Rice Genotypes Cultivated in Turkeyen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files