Publication: Tokat İli Arıcılık İşletmelerinin Genel Yapısı, Bakım ve Besleme Faktörlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma
Loading...
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışma, Tokat ilindeki arıcılık işletmelerinin genel yapısını incelemek ve bakım ile besleme uygulamalarının bal verimine etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Tokat ilinde Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı 804 arıcılık işletmesinden rastgele seçilen 268 arı yetiştiricisiyle yapılan anketler yoluyla yürütülmüştür. Anket sonuçları, demografik bilgiler, arı besleme alışkanlıkları, karşılaşılan sorunlar ve bal üretim verimliliği üzerine odaklanarak analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, arıcıların büyük çoğunluğunun (%76.9) lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip olduğu, arıcılığın genellikle ek gelir kaynağı olarak görüldüğü belirlenmiştir. Kovan başı bal verimi ortalama 14.4 kg olarak tespit edilmiş olup, Türkiye ortalamasının (10.6 kg) üzerindedir. Ancak, bal verimi üzerinde arıcının yaşı, deneyimi veya besleme faktörlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. (p>0.05) Çalışma, arıcıların büyük kısmının (%63.4) balı perakende olarak sattığını, polen ve propolis gibi ürünlerin de pazarlama faaliyetlerinde önemli olduğunu göstermiştir. Çalışmada arıcılar, en önemli maliyet kalemini besleme maliyetleri (%79.2) olarak belirtmişlerdir. Ayrıca arıcılar, en önemli sorunlarını, arı hastalıkları, iklim değişikliği ve arı yağmacılığı olarak sıralamıştır. Sonuç olarak, Tokat’taki arıcılık faaliyetlerinin verimliliğini artırmak için bakım ve besleme stratejilerinin iyileştirilmesi, bölgeye özgü floraların korunması ve arıcılık eğitiminin yaygınlaştırılması önerilebilir.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Van Veterinary Journal
Volume
36
Issue
2
Start Page
58
End Page
64
