Publication: Kahverengi Yumurta Üretiminde Kullanılan Saf Hatların Büyütme Dönem Sonu Canlı Ağırlıklarının Yumurta Performansına Etkileri
Loading...
Date
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışma, kahverengi yumurta üretiminde kullanılmak üzere geliştirilen ATAK-S tavuklarınebeveynleri olan RIR-I ve BAR-I saf hatlarında büyüme dönem sonu canlı ağırlığının yumurtlamadönemindeki verim özelliklerine etkilerini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. BAR-I veRIR-I genotiplerinin 16 haftalık yaşta, %50 verim yaşında, 40 haftalık yaştaki canlı ağırlıkkazançları ve 16-40 haftalık yaş aralığındaki ölüm oranları bakımından genotipler arasında istatistikbakımından önemli farklılıklar olduğu saptanmıştır. İlk yumurtlama yaşı, %50 verim yaşı ve pikverim yaşına BAR-I genotipi ağır grupta olanlar daha erken ulaşmıştır. RIR-I genotipi hafif gruptaolanlar bu verim seviyelerine en geç ulaşmıştır. BAR-I genotipinin yumurta verim tavuk/gün (adet)ve tavuk/kümes (adet) değerleri bakımından RIR-I genotipinden fazla olduğu ancak kuluçkalıkyumurta verim (adet) bakımından RIR-I genotipinin daha fazla verim değerine ulaştığı ortayaçıkmıştır. Yumurta iç ve dış kalite özellikleri bakımından genel olarak hatlar arasındaki farklılıkönemli bulunmuştur. Tüy skorları genotipler arasında farklılıklar önemli bulunmuş ve yaşa bağlıolarak tüy skorunun düştüğü gözlemlenmiştir. FPD değerlerinde ise genotipler arasında farklılıklarönemli olmadığı, ancak yaş ve canlı ağırlık arttıkça FPD zararlarının arttığı görülmüştür. Araştırmasonucunda, RIR-I ve BAR-I saf hatlarında büyütme dönemi sonu canlı ağırlıklara göresınıflandırmanın özellikle kuluçkalık yumurta üretimi açısından yararlı olabileceği ortaya çıkmıştır.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Tavukçuluk Araştırma Dergisi
Volume
17
Issue
2
Start Page
63
End Page
74
