Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Protein Kaynaklarının in Vitro Olgunlaştırılmış Sığır Oositlerinin Glutatyon Peroksidaz Enzim Aktivitesi Üzerine Etkisi

dc.contributor.authorYılmaz, Nisa Nur
dc.date.accessioned2025-12-11T01:48:09Z
dc.date.issued2024
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışma, sığır oositlerinin in vitro olgunlaştırma (IVO)’sında kültür medyumuna ilave edilen protein kaynaklarının glutatyon peroksidaz (GPx) enzim aktivitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Sığır ovaryumlarından elde edilen oositler %10 fötal buzağı serum (FBS), 4 mg/mL sığır serum albümin (SSA), 1 mg/mL polivinil alkol (PVA) içeren ve protein kaynağı içermeyen bikarbonat tamponlu doku kültür medyumlarında (TCM–199) 38,5 °C sıcaklıkta ve %5 CO2 içeren nemlendirilmiş ortamda 22 saat IVO’ya alınmıştır. Olgunlaşma süresi sonunda elde edilen kumulus-oosit kompleksleri (KOK'ler), kumulus hücrelerinden ayırmak için işleme tabi tutulmuştur. Kumulus hücrelerinden ayrılan oositler, polivinil alkol içeren ve Ca2+ ve Mg2+ içermeyen fosfat tamponlu tuz çözeltisi (PBS) ile yıkanmıştır. Daha sonra, oositler belirlenmiş örnek boyutlarına bölünerek mikrotüplerde saklanmıştır. IVO kültürü sonrasında oositlerdeki glutatyon peroksidaz (GPx) enzim aktivitesi için ticari kit kullanarak 340 nm dalga boyunda spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Çalışmada, her bir deneme grubundaki oositlerden izole edilen hücre ekstraktlarındaki GPx enzim aktivitesinin seviyelerinin zamanla değişmediği, kültür medyumuna PVA eklenmiş oositlerinde GPx enzim aktivitesinin diğer deneme gruplarındaki oositlerden daha düşük olduğu tespit edilmiştir (P>0,05). Bu çalışma sonucunda farklı protein kaynaklarının antioksidan aktivitenin göstergelerinden biri olan GPx enzim seviyelerinin sığır oositlerinde üzerine etkileri belirlenmiş ve FBS ve BSA’nın protein kaynağı olarak sığır oosit gelişimi üzerine daha etkili olabileceği tespit edilmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.34248/bsengineering.1439699
dc.identifier.endpage579en_US
dc.identifier.issn2619-8991
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage575en_US
dc.identifier.trdizinid1235740
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.34248/bsengineering.1439699
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1235740/protein-kaynaklarinin-in-vitro-olgunlastirilmis-sigir-oositlerinin-glutatyon-peroksidaz-enzim-aktivitesi-uzerine-etkisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46405
dc.identifier.volume7en_US
dc.institutionauthorYılmaz, Nisa Nur
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofBlack Sea Journal of Engineering and Scienceen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleProtein Kaynaklarının in Vitro Olgunlaştırılmış Sığır Oositlerinin Glutatyon Peroksidaz Enzim Aktivitesi Üzerine Etkisien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files