Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Armutta Fidan Kalitesi Üzerine Anaç ve Çeşitlerin Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma, bazı armut klon anaçlarının üzerine aşılıarmut çeşitlerinin fidan kalitesi üzerine etkisinibelirlemek amacıyla 2018-2019 yılları arasındayürütülmüştür. Çalışmada, ‘Deveci’, ‘Williams’, ‘SantaMaria’ ve ‘Abate Fetel’ armut çeşitleri dilciksiz aşıyöntemiyle Fox9, Fox11, OHxF87 ve OHxF333 armutklon anaçları üzerine aşılanmıştır. Araştırmada fidankalitesini belirlemek amacıyla I. sınıf fidan oranı (%),pazarlanabilir fidan oranı (%), Dickson Kaliteİndeksi ve Meyve Fidanı Kalite İndeksi incelenmiştir.Araştırmada incelenen tüm özellikler üzerine anaçve çeşitlerin istatistiksel olarak önemli etkisininolduğu saptanmış ve I. Sınıf fidan oranının %78.7,pazarlanabilir fidan oranının %98.5 olduğubelirlenmiştir. En yüksek I. sınıf fidan oranı Fox11anacı üzerine aşılı ‘Deveci’ çeşidinde saptanmıştır.Pazarlanabilir fidan oranı anaçlar bakımından%97.3-100.0; çeşitler arasında %96.0-100.0arasında değişim göstermiştir. Çeşitler bakımındanen yüksek pazarlanabilir fidan oranı ‘Deveci’ ve‘Santa Maria’, en düşük ise ‘Abate Fetel’ çeşidindebelirlenmiştir. Araştırmada fidan kalite indeksiolarak ‘Dickson Kalite İndeksi’ ve ‘Meyve FidanıKalite İndeksi’ çeşitler arasında sırasıyla 21.3–28.8ve 18.7-60.7; anaçlar arasında 20.9-26.5 ve 22.1-66.0arasında değişiklik göstermiştir. Modernmeyveciliğin gereği olan dallı fidanların kalitesininbelirlenmesinde ‘Dickson Kalite İndeksi’ne göre‘Meyve Fidanı Kalite İndeksi’nin kullanımının dahayararlı olacağı sonucuna varılmıştır. En yüksekkalitede fidanlar ‘Deveci’/Fox9 kombinasyonundabelirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilenfidanların kaliteli olduğu ve incelenen çeşitlerinarmut klon anaçları üzerinde sürgün dönemdebaşarılı olarak yetiştirilebileceği kanısına varılmıştır.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Akademik Ziraat Dergisi

Volume

9

Issue

1

Start Page

1

End Page

10

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By