Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Kuşburnu (Rosa Canina) Meyvesinin Antioksidan Kapasitesi ve Antimikrobiyel Potansiyelinin Araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Yapılan bu çalışma ile Samsun ve çevresinde yetişen kuşburnu bitkisinin antioksidan ve antibakteriyel kapasitesinin araştırılması amaçlandı. Yapılan çalışmada Samsun ve çevresinde bulunan 10 farklı bölgeden kuşburnu meyveleri toplandı. Örneklerin antioksidan kapasitesinin araştırılması üzere askorbik asit miktarı gram (g) askorbik asit, toplam tanen miktarı gram tannik asit, toplam flavonoid miktarı mg kuersetin, toplam fenolik madde miktarı gram gallik asit eşdeğeri (GAE), toplam protein miktarı g bovin serum albumin (BSA)/100 g kuşburnu cinsinden; toplam antioksidan seviyesi (TAS) mmol troloks eşdeğeri/g, toplam oksidan miktarı mmol H2O2 eşdeğeri/g cinsinden hesaplandı. Kuşburnu örneklerinin antibakteriyel kapasitesinin ölçülmesi için disk difüzyon yöntemi kullanılmış, örneklerin oluşturdukları inhibisyon çapları milimetre (mm) cinsinden tespit edildi. Çalışmamızda elde edilen bulgular doğrultusunda kuşburnu örneklerinin askorbik asit miktarı 0.781-1.120 g askorbik asit/100 g kuşburnu, tanen miktarı 1.42-4.65 g tannik asit/100 g kuşburnu, flavonoid miktarı 29.5-36.3 mg kuersetin/100 g kuşburnu, fenolik madde miktarı 4.700-8.347 g GAE/100 g kuşburnu, toplam protein miktarı 0.54-0.89 g BSA/100 g kuşburnu, toplam antioksidan seviyesi 2.59-2.62 mmol troloks eşdeğer/g, toplam oksidan seviyesi 6.13-7.41 mmol/ H2O2 eşdeğeri/g aralığında bulundu. En yüksek ortalama antibakteriyel aktivite Enterococcus faecalis'e karşı gözlenirken, en düşük antibakteriyel aktivite Enterococcus faecium'a karşı olmuştur. Bu araştırma Samsun ve çevresinde yetişen kuşburnu meyvesinin içerdiği askorbik asit miktarı sebebiyle antioksidan kapasitesinin yüksek olduğunu, ayrıca antibakteriyel aktivite gösterdiği belirlendi. Çalışma sonucunda, kuşburnu meyvesinin bileşimi ile sığır, kümes hayvanları ve domuz gibi çiftlik hayvanlarının yemlerine eklenmesinin olumlu etkilerinin olacağı kanaatine varıldı.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences

Volume

8

Issue

1

Start Page

103

End Page

109

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By