Bilgilendirme: Kurulum ve veri kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.

Publication:
Kuşburnu (Rosa Canina) Meyvesinin Antioksidan Kapasitesi ve Antimikrobiyel Potansiyelinin Araştırılması

dc.contributor.authorCıftcı, Gülay
dc.contributor.authorTaştekin, Berika
dc.date.accessioned2025-12-11T01:51:20Z
dc.date.issued2023
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractYapılan bu çalışma ile Samsun ve çevresinde yetişen kuşburnu bitkisinin antioksidan ve antibakteriyel kapasitesinin araştırılması amaçlandı. Yapılan çalışmada Samsun ve çevresinde bulunan 10 farklı bölgeden kuşburnu meyveleri toplandı. Örneklerin antioksidan kapasitesinin araştırılması üzere askorbik asit miktarı gram (g) askorbik asit, toplam tanen miktarı gram tannik asit, toplam flavonoid miktarı mg kuersetin, toplam fenolik madde miktarı gram gallik asit eşdeğeri (GAE), toplam protein miktarı g bovin serum albumin (BSA)/100 g kuşburnu cinsinden; toplam antioksidan seviyesi (TAS) mmol troloks eşdeğeri/g, toplam oksidan miktarı mmol H2O2 eşdeğeri/g cinsinden hesaplandı. Kuşburnu örneklerinin antibakteriyel kapasitesinin ölçülmesi için disk difüzyon yöntemi kullanılmış, örneklerin oluşturdukları inhibisyon çapları milimetre (mm) cinsinden tespit edildi. Çalışmamızda elde edilen bulgular doğrultusunda kuşburnu örneklerinin askorbik asit miktarı 0.781-1.120 g askorbik asit/100 g kuşburnu, tanen miktarı 1.42-4.65 g tannik asit/100 g kuşburnu, flavonoid miktarı 29.5-36.3 mg kuersetin/100 g kuşburnu, fenolik madde miktarı 4.700-8.347 g GAE/100 g kuşburnu, toplam protein miktarı 0.54-0.89 g BSA/100 g kuşburnu, toplam antioksidan seviyesi 2.59-2.62 mmol troloks eşdeğer/g, toplam oksidan seviyesi 6.13-7.41 mmol/ H2O2 eşdeğeri/g aralığında bulundu. En yüksek ortalama antibakteriyel aktivite Enterococcus faecalis'e karşı gözlenirken, en düşük antibakteriyel aktivite Enterococcus faecium'a karşı olmuştur. Bu araştırma Samsun ve çevresinde yetişen kuşburnu meyvesinin içerdiği askorbik asit miktarı sebebiyle antioksidan kapasitesinin yüksek olduğunu, ayrıca antibakteriyel aktivite gösterdiği belirlendi. Çalışma sonucunda, kuşburnu meyvesinin bileşimi ile sığır, kümes hayvanları ve domuz gibi çiftlik hayvanlarının yemlerine eklenmesinin olumlu etkilerinin olacağı kanaatine varıldı.en_US
dc.identifier.doi10.35229/jaes.1240877
dc.identifier.endpage109en_US
dc.identifier.issn2548-0006
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage103en_US
dc.identifier.trdizinid1183318
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.1240877
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1183318/antioxidant-capacity-and-antibacterial-potential-of-rosehip-rosa-canina-fruits-grown
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46993
dc.identifier.volume8en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectMikrobiyolojien_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectGıda Bilimi Ve Teknolojisien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectFarmakoloji Ve Eczacılıken_US
dc.titleKuşburnu (Rosa Canina) Meyvesinin Antioksidan Kapasitesi ve Antimikrobiyel Potansiyelinin Araştırılmasıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files